Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Indijske palice i trening s njima

Indijske palice su relativno novi rekvizit u Hrvatskoj, treneri koji promoviraju funkcionalni trening i koji rade ponajviše sa sportašima ubacili su ovaj rekvizit u trening koji je odličan za rehabilitaciju ili jačanje gornjeg dijela tijela.

Supermen.tportal.hr je napravio dobar uvid u povijest ovog rekvizitra pa ga prenosim ovdje.

Do početka 20. stoljeća, mahanje tzv. indijskim palicama bila je najpopularnija vježba na svijetu. Omiljena među vojskom, popularna među djecom i ženama 1904. je čak bila olimpijski sport. Zatim je sto godina bila u zaboravu da bi se na velika vrata vratila vratolomnom brzinom!

 
Priča se da je za novu mladost ove nekoć popularne vježbe najzaslužniji boom MMA sportova. Naime, vježbanje dvjema palicama nalik na čunjeve za kuglanje vrhunska je vježba za gornji dio trupa, ramena i ruke. 
 
Povijesno gledajući, palice zaista potječu iz Indije gdje su ih prigrlili britanski vojnici. Između kriketa, pola i popodnevnog čaja uvijek su imali i termin za palice. No, i Indijci su ih navodno pokupili od perzijskih hrvača. Kako kod bilo, naziv indijske palice ostao je do danas.
 
Danas kad smo pametni i proračunati valja naglasiti brojne benefite mahanja palicama. Redom: podrazumijeva se da su idealne za vježbe snage i razgibavanje ruku i ramena. Također osnažuju šake i podlaktice. Sjajna su vježba za koordinaciju cijelog tijela (imaju utege na kraju pa je ravnoteža važnija od snage vježbača). Genijalna su kardio vježba i kao izmišljena za rehabilitaciju nakon ozljeda gornjeg dijela tijela.
 
Pogledajte video i primjer vježbi:
 
 
Indijske palice su postale relativno popularan rekvizit u treningu sportaša i rekreativaca u svijetu i kod nas. Čak postoji nekoliko proizvodjača kod nas i mogu se pronaći u prodaji u HR. Ukoliko želite unijeti malo dinamike u svoj trening, i isprobati nove vježbe gdje uglavnom rameni pojas i ponajviše ruke rade, definitivno isprobajte trening s indijskim palicama - možda vam se svidi. :)

Objavljeno 30.09.2012.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji25komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji25komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija