Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

DESET NAMIRNICA ZA RAST MIŠIĆNE MASE

1. Riba

Kada je u pitanju izgradnja mišića, riba zaista pobjeđuje svu konkurenciju. Losos je, recimo, idealan primjer. Ne samo da 100 grama lososa ima 25 grama proteina, već je upotpunjen i nizom drugih zdravih sastojaka pa bi ga samo budala mogla izbjegavati. Losos sadrži zdrave nezasićene i omega-3 masne kiseline. On je takođe i odličan izvor vitamina D. Sve u svemu, riba poput tune ili lososa, je pun pogodak!

2. Piletina

Šta možemo reći o piletini, a da već ne znate? Piletina je sortirana hrana za izgradnju mišića. Lijepi, čisti komad bijelog mesa od 100 grama ojačat će vas sa 21 gramom proteina i samo 4 grama masti. Dakle, što se tiče proteina, piletina je takođe pun pogodak. Ako spojite njen fini okus, te vrijednosti koje sadrži - dobili ste odličan obrok za vaše mišiće.

3. Jaja

Lagana i brza za pripremu, ukusna i zabavna za jesti, jaja su ključni sastojak u ishrani svakog mišićavog muškarca. Svako jaja u sebi sadrži od 5 do 6 grama proteina i tek 60 kalorija. Nije samo količina proteina ono što jaja čini posebnima, već i njihova vrsta. Naime, proteini iz jaja su najlakše iskoristivi i imaju veću biološku vrijednost od bilo koje cjelovite namirnice.

4. Soja

Bilo da je u obliku sira, tofua ili mlijeka, nijedna biljka, u izgradnji mišićne mase, se ne može mjeriti sa sojom. Samo jedna šoljica kuhane soje sadrži preko 20 grama aminokiselina. Soja takođe sadrži druge važne vitamine i minerale, te je tako čini najzdravijom zamjenom za meso.

5. Mljevena junetina

Crveno meso, poput čiste, nemasne mljevene junetine, je odličan izvor proteina, tako da, ako ćete ga u potpunosti izbjegavati, zbog stigme oko crvenog mesa, možete gadno pogriješiti. Samo 100 grama čiste mljevene junetine sadrži više od 27 grama proteina. Iako ista ta porcija ima i 11 grama masti te preko 200 kalorija, ono što je razlikuje od ostalih vrsta mesa su minerali i vitamini koje sadrži. Govedina je prepuna vitamina B12, cinka i željeza - svega što je jako važno za rast i razvoj mišića.

6. Čokoladno mlijeko

Dok smo bili klinci, svi su nas neprestano podsjećali na to da moramo piti puno mlijeka. Sada, kada smo odrasli, mlijeko takođe ima važnu ulogu u našem životu. S obzirom da je ono životinjskog porijekla, mlijeko nam pruža sve bitne aminokiseline, a sadrži vrlo malo masnoća, posebice ono obrano. Korist mlijeka na mišiće još je veća s obzirom da se miješa sa proteinom sirutke.

7. Kamenice

Iako nisu poznate kao namirnice za izgradnju mišića, kamenice su još jedan tajni sastojak bodybuildera i dizača tegova. Samo 100 grama kuhanih kamenica sadrži više od 20 grama proteina te samo 5 grama masti. Kamenice takođe sadrže više cinka nego bilo koja hrana. Poput magnezija, cink je još jedan mineral koji je bitan za sintezu proteina, što kamenice stavlja na sami vrh namirnica koje pospješuju rast mišića.

8. Posni sir

Možda za neke čudno zvuči, ali bodybuilderi u svoj ishrani najčešće jedu posni sir. Da bismo shvatili zašto, dovoljno je pročitati sa ambalaže da je posni sir nemastan. Samo pola šoljice nemasnog svježeg sira ima 14 grama proteina te samo 80 kalorija i nešto manje od 2 grama masti.

9. Bademi

Bademi su druga biljna namirnica, nakon soje, koja je bazirana na proteinima. Samo jedna četvrtina šoljice  badema sadrži gotovo 8 grama proteina, što je čak 2 grama proteina više od jednog jaja. Bademi su takođe odličan izvor nezasićenih masti i magnezija. Magnezij je mineral koji se u tijelu koristi u više od 300 biokemijskih reakcija i posebno je poznat po tome što daje energiju i ubrzava sintezu proteina.

10. Quinoa

Quinoa je žitarica prepuna proteina koja nam je stigla iz Južne Amerike. Ne samo da sadrži proteine, već sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Ova namirnica, koja ne sadrži gluten, lako je probavljiva jer je puna vlakana, magnezija i željeza. Nije ni čudo da su drevne Inke Quinou nazivale majkom svih žitarica.

 

izvor: 24sata.info

Objavljeno 15.10.2012.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji14komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji14komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija