Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Bezglutenski kruh, pecivo, pizza.


Gluten je latinski izraz za ljepilo (engleski – glue). Po tome je nazvan protein kojeg sadrže žitarice kao što su pšenica, raž, ječam, zob i pir. Žitarice su lako dostupan izvor jeftinih kalorija koje služe osjećaju sitosti i punog, zadovoljnog trbuha. Od njih se dobivaju lako pripremive i ukusne namirnice kao pekarski proizvodi koji mirišu iza svakog ugla, pašta, krupica ili palenta, muesli... Njihova nutritivna vrijednost je pak – ukoliko nisu integralne te mljevene i pripremane na tradicionalan način – zanemarujuća. A o šećeru koji se krije unutar složenih ugljikohidrata, pisat ćemo drugom zgodom.


Vratimo se glutenu. Kod osoba koje su na njega alergične ili preosjetljive – a drži se da ih samo u europi ima više od milijun - njegov neprobavljeni dio iz pojedene hrane stvara naslage na stijenkama crijeva. Tijelo ih prepoznaje kao „uljeza“, mobilizira imunološki sustav i šalje vojsku antitijela u to područje da ”sredi uljeza“. Ona senzibiliziraju organizam pa kada idući put gluten dospije u probavni sistem, brzo biva prepoznat kao nešto štetno. Dakle, ako se takva osoba hrani ”izbalansirano”, imunološki joj se sustav aktivira 3-6 puta dnevno. To  pokreće cijeli niz povezanih reakcija u organizmu te uzrokuje poremećaje ne samo u probavnom tratku već i cijelom tijelu.


Veliki dio jedne generacije hrvatske djece rođene oko 2000. godine na svijet je donijelo raznolike alergije i preosjetljivosti na hranu, pa je (nažalost) zahvaljujući tome, javnosti sve poznatija osjetljivost na gluten, odnosno nemogućnost probavnog sustava da ga asimilira. To je ujedno i početak kraja popularne „izbalansirane“ prehrane bazirane na žitaricama. Dobro bi bilo i da institucije za odgoj i obrazovanje djece uzmu takve podatke u obzir te da ne osuđuju alergičnu djecu koja im otežavaju pripremu hrane, već da okrive one koji propisuju takvu vrstu prehrane. Ne smijemo zaboraviti da smo ipak mi oni koji grade sustav i da ne trebamo „pojesti baš sve što nam se servira“!

Dugo vremena izbjegavamo žitarice u prehrani i koristimo ih vrlo rijetko. U zadnje vrijeme smo odlučili raditi peciva, kruh i tijesta za pizzu bez ikakvih žitarica. Uspjelo nam je i zadovoljni smo.

Na Vaše zamolbe evo recepta :

PECIVA:

Jedna čaša mljevenog sezama i lana, pola čaše jogurta, žlica suncokretovih sjemenki, žlica putra, pola žlice psylium ljuskica, prstohvat soli i prstohvat sode bikarbone. Umjesto psyliuma može i jaje. Ubacili smo u kalup za muffine i pekli pola sata na 170stupnjeva. Bilo ih je 8 :-) 

PIZZZA:

Jednak omjer u blenderu mljevenih sjemenki sezama, lana i suncokreta (npr čaša) pomiješati sa pola od toga kokosovog brašna (npr pola čaše). Dodati pol jogurta, prstohvat soli i sode bikarbone. Žlica putra. Može jaje, ali i ne mora. Mi smo u tijesto dodali i origano. Stavili posred pleha i lagano razvlačili prema krajevima, da postane tanko. Peče se 20-ak minunta na 170 stupnjeva, a zatim se izvadi i prekrije namirnicama po želji pa se vrati u pećnicu još desetak minuta. Mi smo stavili pelate, gorgonzolu, ementaler, papriku, masline i kapulu.

Dobar tek

www.centar-miketa.hr

Objavljeno 04.04.2013.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji27komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji27komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija